Soru (15) - Riskli yapı kararı idari yönden kesinleşince ne olur ?
Cevap:Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü, binadaki tüm kat maliklerine tebligat göndererek, binanın 60 gün içerisinde boşaltılmasını ister.
Soru (16) - Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü tarafından verilen 60 günlük sürede bina boşaltılıp, yıkılmadığı takdirde ne olur ?
Cevap:Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü tarafından verilen 60 günlük sürede bina yıkılmadığı takdirde, 30 günlük ek süre verilir. İdare tarafından verilen süreler içinde bina yıktırılmadığı takdirde binanın su, elektrik ve doğalgaz bağlantıları kesilir. Yani, süresi içinde yıkımı gerçekleşmeyen yapıların kullanımı, fiilen imkansız hale gelmektedir.
Soru (17) - Yıkım ruhsatı nasıl düzenlenir ?
Cevap:İdare tarafından, maliklerden en az birinin başvurusu ile 'yıkılacak yapının tahliye edildiğine ve elektrik, su ve doğalgaz hizmetlerinin kapatıldığına dair ilgili kurum ve kuruluşlardan alınmış belgelerin sunulmasına istinaden' diğer maliklerin muvafakatı aranmaksızın düzenlenir.
Soru (18) - Yıkım ruhsatı kaç gün içerisinde düzenlenir ?
Cevap:Yıkım ruhsatı 6 iş günü içerisinde düzenlenir.
Soru (19) - Verilen süre içerisinde yıkım işlemleri gerçekleştirilmeyen riskli yapıları kim yıkar ?
Cevap:Bakanlıkça veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yıkılır veya yıktırılır.
Soru (20) - İlgili riskli yapılarda ''yıkım kararına'' itiraz edilebilir mi?
Cevap:Binanın yıkım kararına ve söz konusu kararın dayanağı riskli yapı raporuna karşı, kararın tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde İdare Mahkemesinde '' Yıkım kararının iptali ve Yürütmenin Durdurulması'' amacıyla dava açılması mümkündür. Süreci başlatan hukuki belge karot raporu olduğu için, dava ağırlıklı olarak karot raporundaki eksikliklere dayalı olarak açılmalıdır.
Soru (21) - 180 m2 arsamız var. Arsanın içinde 110 m2 kargir binamız var. Kentsel dönüşüm kapsamında binamı yıktığım takdirde 110 m2'lik evimin yerine kaç m2'lik ev yaptırabilirim ?
Cevap: Kentsel dönüşüm kapsamında yenilecek eviniz için 110 m2'ye 110 m2 şartı yoktur. İlgili belediyenin verdiği imar oranında binanızı yenileyebilirsiniz.
|
Soru (22) - Bina yıkıldıktan sonra yerine yeni binanın yapılabilmesi için üçte ikilik çoğunluğun sağlanması şart mıdır?
Cevap:Kentsel dönüşüm kapsamında, yıkılan binanın yerine yeni binanın inşa edilebilmesi için, yapı maliklerinin hisseleri oranında sağlanan en az üçte ikilik çoğunluğun olması şartı aranır.
Soru (23) - Hisseleri oranında en az üçte ikilik çoğunluğun aldığı karara katılmayan kat maliklerinin hissesi ne olur ?
Cevap:En az üçte ikilik çoğunluğun aldığı karara katılmayan kat maliklerinin hissesi açık artırma ile satışa çıkarılır.
Soru (24) - Açık artırma ile satış ne zaman gerçekleşir?
Cevap:Açık artırma ile satış öncelikli olarak kat maliklerine tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden en az 7 gün sonra, açık artırma ile satış işlemi gerçekleşir.
Soru (25)- Açık artırma ile satışa tüm malikler katılabilir mi ?
Cevap:Açık artırmaya en az üçte ikilik çoğunluk ile anlaşan paydaşlar dışında herhangi biri katılamaz. Üçte ikilik çoğunluk dışında kalanlar, satışı gözlemci olarak izleyebilmek için salona alınabilirler.
Soru (26) - Açık artırma ile satış işleminde neler olur ?
Cevap:Komisyon başkanı, rayiç bedelin altında olmamak üzere, satışa katılan paydaşlardan, sözlü olarak pey sürmelerini ister. Sürülen peyler arttırma tutanağına yazılarak, karşılığı pey sahibi tarafından imzalanır. Komisyon, rayiç bedelden az olmamak üzere, en yüksek bedeli teklif eden paydaşa satış yapılmasını karara bağlar.
Soru (27) - Açık artırma ile satış işlemine tek bir paydaş katılması halinde ne olur ?
Cevap: Belirlenen rayiç değerden az olmamak üzere, bu paydaşın vereceği teklif kabul edilir.
Soru (28) - Açık artırma ile satış işlemi gerçekleşmezse ne olur ?
Cevap: Açık artırma ile satış gerçekleşmezse, ilgili yapı Bakanlıkça hazine adına alınır.
----------------------------------------------------------
ÖNCEKİ SAYFA | SONRAKİ SAYFA
|